Bewonersbrief

Aan

:

Cilindertrekken

Van

:

Team Veiligheid, gemeente Loon op Zand

Onderwerp

:

Woninginbraak in uw buurt

Datum 

:

17 juni 2019

Geachte mevrouw, heer,

De afgelopen week is er in de gemeente een aantal maal ingebroken door middel van het zogenaamde "cilindertrekken". U krijgt deze brief omdat uit ervaring en wetenschappelijk onderzoek blijkt dat inbrekers vaak een tweede keer toeslaan in dezelfde buurt. Daarnaast willen we u een advies geven over maatregelen die u kunt nemen.

Maatregelen om inbraak te voorkomen

De politie doet er alles aan om dit misdrijf op te lossen. Zelf kunt u ook de nodige maatregelen nemen om te voorkomen dat er in uw woning wordt ingebroken. Uit onderzoek is gebleken dat er is ingebroken door gebruik te maken van de techniek: cilindertrekken. Hiervoor hebben wij enkele tips om de kans op een woninginbraak bij u te verkleinen.


Wat is cilindertrekken?
Om kracht uit te oefenen op het cilinderslot plaatst de inbreker een cilindertrekker. Dat is een speciaal stukje gereedschap. Door kracht te zetten op de cilinder breekt de inbreker de cilinder af om deze gemakkelijk uit de deur te verwijderen. Hierna heeft de inbreker alleen nog een universele bouwsleutel nodig om de deur te openen.

Advies
Door de cilinder van het slot op te sluiten achter een hard metalen veiligheidsbeslag kan een inbreker de cilinder niet meer uit de deur trekken (zie afbeelding). Dit is dan ook de ultieme beveiliging om cilindertrekken tegen te gaan. Let er bij de aankoop van een veiligheidsslot vooral op dat het veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging is voorzien van de SKG ***® (3 sterren) klasse aanduiding. Sloten met cilindertrekbeveiliging verschillen in fabricage niet veel van de verouderde reguliere sloten. Hierdoor zijn sloten met cilindertrekbeveiliging gelukkig ook niet veel duurder in de aanschaf'.

Preventietips

  • Laat bij het verlaten van uw woning een bewoonde indruk achter.
  • Zorg voor voldoende licht in en om uw woning. Zodat buurtbewoners die daar zicht op hebben verdachte situaties kunnen doorgeven aan de politie.
  • Laat geen materialen achter bij uw woning die de inbreker als opstap kan gebruiken.
  • Leg geen waardevolle spullen, zoals een tablet of smartphone, in het zicht.
  • Vermeld niet op sociale media (zoals Facebook) dat u op vakantie of een weekend weg bent.

 

Voor meer informatie en tips:

Samen extra alert

De politie is de komende periode extra alert in uw woonomgeving en heeft daarbij uw hulp nodig. Wij vragen u om verdachte omstandigheden direct te melden bij het alarmnummer 112. Noteer het signalement van verdachte personen en het merk, kenteken en kleur van verdachte voertuigen.

Om de pakkans te vergroten maakt de politie gebruik van Burgernet. Bent u nog geen lid van Burgernet? Meld u zich dan aan via www.burgernet.nl.

Buurtpreventie

In Loon op Zand zijn in diverse wijken buurtpreventieteams actief. Wilt u weten of er in uw wijk buurtpreventie is? Of wilt u misschien zelf actief deelnemen aan buurtpreventie? Kijk dan op www.samenwerkenaandewijk.nl.

Tot slot

Het is niet de bedoeling om u met deze brief ongerust te maken of om u een onveilig gevoel te bezorgen. In tegendeel, samen met u willen de politie en de gemeente uw leefomgeving veilig houden.

Heeft u vragen over deze brief of wilt u uw woning laten bekijken door onze preventie-adviseur? Neem dan contact op met de heer M. Verstappen, afdeling Vergunningverlening, Toezicht & Veiligheid, telefoonnummer: 0416-289111.

Met vriendelijke groet,

Martijn Verstappen
Adviseur Politie Keurmerk Veilig Wonen
Gemeente Loon op Zand

Nieuws

Het BPT “Oude Omdraaier” wil op actieve wijze de bewoners bij de wijk betrekken en zal daarom op gezette tijden activiteiten plannen. Deze zullen via Nieuws worden aangekondigd. Verder zal in deze rubriek informatie opgenomen worden die in de pers heeft gestaan of die de gemeente gepubliceerd heeft en die te maken heeft met onze wijk. Ook willen we hier aan bewoners van de wijk de mogelijkheid bieden met andere wijk bewoners informatie te delen die zij relevant vinden voor de wijk.